Våra oköttsliga lustar bjuder på tips och recept
Vi har fått chansen att ställa tre frågor till Amanda Hellberg och Eveline Johnsson som driver den vegetariska och veganska bloggen, Våra oköttsliga lustar i samband med att det är den vegetariska världsdagen idag. Anledningen till varför den vegetariska världsdagen startades var för att en vegetarisk livsstil ansågs ge djuren ett mer etiskt liv, och att det ledde till andra miljö- och hälsomässiga fördelar.
Så idag bjuder Amanda och Eveline på en vegetarisk hösträtt från deras kokbok Ta tillvara. Det är en kokbok som fokuserar på hur vi just ska ta tillvara på vår restmat, för att på så sätt spara både miljö och plånbok.
/Vera
Hej, vad kul att ni ville ställa upp! Vad är er drivkraft med den vegetariska maten?
- Vår drivkraft och det vi vill med vår blogg är dels att inspirera andra till att äta grönt och att visa att det är enkelt och gott med vegetarisk mat, och att den kan vara rejäl och mättande, och dels är ju drivkraften att vi tycker det är roligt. Med mat, fotografi, kreativt arbete och vackra saker. Så vi gör både oss själva och andra en tjänst.
Vilken maträtt skulle ni absolut bjuda på ett bröllop?
- På Amandas bröllop så bjöds det på vår ultimata plockmat: Libanesisk meze. Massa olika röror, piroger och bröd - och allt var givetvis vegetariskt. Det är vår bästa mat till typ alla festliga tillfällen!
Vad är ert bästa miljötips förutom att äta vegetarisk mat?
- Att inte slänga mat! Det är nämligen så att det slängs 28 kilo ätbar mat per person och år i Sverige, och det är ju ett enormt resursslöseri, med tanke på all energi som krävs för att odla och förädla våra livsmedel.
Mixad grönsakssoppa med röda linser och citroncrème (4 port)
Överblivna, kokta grönsaker fungerar utmärkt i soppa och grytbaser, men konsistensen kanske inte längre är så tilltalande. En smart lösning är mixade soppor. Ta vad som finns i kylen, både kokt och okokt i grönsaksform, koka mjukt i buljong och mixa. För att ändå få lite struktur i den här soppan så kokar vi röda linser i de mixade grönsakerna, det blir matigt och fantastiskt gott! Servera med creme fraiche smaksatt med citronsaft och citronskal.
Detta behövs:
- 2-3 dl kokta grönsaker, typ morötter och ärtor (Har du inte så här mycket kokta grönsaker, ta råa också)
- 1 dm purjolök
- 1-2 klyftor vitlök
- 1 stor palsternacka, ca 150 gram
- 100 gram rotselleri
- 2 potatisar
- 1 liter grönsaksbuljong + eventuellt ytterligare någon deciliter
- Salt och vitpeppar
- Olja till stekning
- 1 ½ dl röda linser
- 1 dl grädde (eller havregrädde)
Gör så här: Strimla purjolöken. Skala och dela palsternackan, rotsellerin och potatisen i lika stora bitar. Skala och krossa vitlöken med knivbladet och hacka den grovt. Fräs purjolök och vitlök i lite olja några minuter, tills purjolöken mjuknat. Tillsätt de övriga råa grönsakerna och låt fräsa med en stund. Häll över buljongen, salta och peppra och låt koka tills alla grönsaker är mjuka. Tillsätt de redan kokta grönsakerna och mixa till en slät soppa. Blanda i grädde och röda linser och låt koka på svag värme cirka 15 minuter, tills de röda linserna är färdigkokta. Rör noga i början, då linserna gärna sätter sig i botten. Späd eventuellt med mer buljong, och smaka av med salt och peppar.
Fråga våra experter. Bli medlem i EcoBride Club!
EcoBride Club hjälper er att spara både pengar och miljö. Ni får inspiration, tips och personlig kontakt med pålitliga företag som visar omtanke om människor och miljö. Att bli medlem är helt kostnadsfritt.
Kommentera gärna inlägget:
Senaste inlägg
Senaste kommentarer
-
Rutz » Tema: Flower Power: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås till festen: ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
-
Rutz » Fotobås och gästbok till bröllopet : ”Jag skulle vilja rekommendera er alla till en trovärdig och uppriktig privatlång..”
Bloggarkiv
Länkar
Etikettmoln
linn&mattias cake toppers hålla tal ekocharter rebeqah&waldemar wise mattias kristiansson h&m beneco såpbubblor dermanord patricia&henrik bröllopsfilm louise&dusan sara&andreas almedalen städprodukter linnea&sverker robin&annika ekosilver spar pengar twitter pride florist tina larsson våra oköttsliga lustar marie&henrik tackkort gästbok loveko dans orange google weddings gilda&pearl norge lila lars wallin påsk forever unique jewelry toastmaster skottår dr.hauschka gästlista sju sorters kakor volontärresor annie&tomas guerilla gardening estelle jenny & johnny go red 60-talet carl-philip och sofia sophia couture fotobås wedding weekend fiskguide silver gt grow eco care candle lavish design rabattkod wilma&friends drop-in väder sångsolist svensexa rosenserien statistik recension kärlekens dag medeltidsbröllop kate&william barn love stockholm odla solrosor blomsterkrans kakor naturens bästa båt musik frimärken brunch ekoturismföreningen camino utomlands morgongåva kinnekulle ina nordberg tärna läckö underkläder slöja sigtunahöjden grönt catering biodynamiskt låna stockholm bok & bibliotek glamour gul corsage frieri ekoturism bordsplacering bröllopsplaner brudtärna madeleine&chris save-the-date maryfly organics papper förlovning jul höst better globe nvey eco liseberg lokal slottsbröllop rättvisemärkt choklad budget 2011 möhippa återvunnet dessert utomhusbröllop kungligt bröllop alla hjärtans dag brud närproducerat bröllopskonsultation trädgårdsbröllop brudgum retro ängsbröllop vinterbröllop vitt vegan vin festlokal josefine&kalle victoria&daniel ecobride skor hår ekobrud vinter fair flowers fair plants bröllopsfoto inbjudningar hudvård fest ja! sommar presenter tema säsong ringar ecobride club 2013 fair trade vigsel återbruk tävling bordsdekorationer kläder brudbukett skönhet brudklänning second hand planering vera&tommy tips gör-det-själv miljövänligt inspiration ekologiskt ekobröllop vintage blommor mat bröllop återanvända bröllopsmiddag dukning dekorationer bröllopstårta accessoarer diy bröllopsmässa heidi&eric dryck smycken makeup så gjorde vi mode brudklädsel personligt bröllopsresa bröllopskoordinator bröllopsbok smekmånad bröllopspresenter ellen&gustaf resor bröllopsfotograf weleda brudskål etiskt gäster katharina&martin katharina brunat inbjudningskort vegetariskt favours 2012 bröllopstrend cupcakes ekoguld rosor julklapp 2014 transporter recept jordgubbar krav stearinljus rosa guld 2010 svanen sara&daniel wwf forum midsommar bröllopsfrisyr linn&asim johannae trend vickning vår fsc vitguld blå pinterest frogpearl naturskyddsföreningen bruduppsättning hyra parfym fyra bröllop earth hour hungerprojektet alkoholfritt gunnebo slott bomull studio ankungen appar skärgårdsbröllop middag janna s världsmiljödagen spex&skoj svenskt sigill flique i underjorden buffé för honom ris nyår lantligt 20-talet ekohippa valborgs champagne hemsida pärlor färgglatt bröllop i sigtuna servettvikning photo booth the fair tailor hindersprövning house of tammam spa vego elsa billgren anna&micke kaffe photo by heart klimatkompensera sojaljus bröllopsvals häst och vagn elin atterstig crème de la crème eventomatic photago beyond retro kyrka ecocert life by lisen brudkrona linnea@sverker lisen organics gröna november amanda borneke bröllopsforum pernilla&david ta tillvara maria&markus festprogram bernzon blommor hanna&björn prickigt blomsti mikael sjömilla naked cake vattenlimousine linne lisa&anton sagobröllop jessica jäger syntetiska diamanter deli stockholm bellapierre skebo herrgård first sight the great gatsby earth day honoré des prés sommarväska förkylning 50-talet nuxe afternoon tea en köpfri dag svenska inredningsbolaget palmgrens praliner david schreiner anna-karin&hans fanny&daniel balanzen djurtester marsalk presentöppning flower power hotell lantmännen regnbågsbröllop ekolibreeze var rädd om maten